نیتروژن به خودی خود سمی نیست ولی غلظت بالای آن در هوای تنفسی باعث می شود تا انسان برای ادامه حیات خود به اکسیژن نیازمند شود.
از آنجایی که قسمت عمده هوای تنفسی نیتروژن است، بسیاری از مردم تصور می کنند که نیتروژن مضر نیست. با این حال نیتروژن تنها زمانی برای تنفس بی خطر است که با مقدار مناسب اکسیژن مخلوط شود. این دو گاز با حس بویایی قابل تشخیص نیستند. یک محیط غنی شده از نیتروژن که باعث کاهش اکسیژن می شود، تنها با ابزار های ویژه قابل تشخیص است.
تنفس هوایی که درصد بالایی نیتروژن دارد، منجر به علائم مختلفی از اختلالات جسمی و ذهنی می شود. بسته به غلظت نیتروژن که فرد در معرض آن قرار می گیرد، علائم و نشانه هایی از بیهوشی ناگهانی تا مرگ به دلیل خفگی می تواند اتفاق بیافتد.
می دانیم که 78 درصد از هوایی که تنفس می کنیم نیتروژن و مابقی اکسیژن است. زمانی که غلظت نیتروژن از 84 درصد بیشتر شود درجه خلوص اکسیژن در همان مکان به 16 درصد می رسد و انسان دیگر قادر نخواهد بود فعالیت های خود را به خوبی انجام دهد. در این حالت تمرکز خود را از دست می دهد و حتی قادر به تشخیص شرایط خطرناک نیست. تنفس در غلظت بالاتر از این، مثلا 94 درصد در مدت کوتاهی، موجب مرگ انسان می شود.
جهت خرید نیتروژن مایع با کارشناسان صنایع گازی پرستلی در ارتباط باشید.
با خطرات نیتروژن مایع چگونه مقابله کنیم؟
1 – در جایی که نیتروژن استفاده می شود، درصد اکسیژن را پایش کنید و اطمینان پیدا کنید که حداقل میزان غلظت مورد نیاز برای تنفس را داشته باشد.
2 – نیتروژن مایع فقط باید در مکان هایی با تهویه مناسب ذخیره شود (در فضای بسته آن را ذخیره نکنید). نیتروژن مایع را برای مدت طولانی در ظرف بدون درپوش نگهداری نکنید.
3- نیتروژن مایع را فقط در ظروف با درب شل نگهداری کنید (هرگز نیتروژن مایع را در ظرف در بسته قرار ندهید). یک ظرف محکم بسته شده با تبخیر مایع باعث افزایش فشار می شود و ممکن است پس از مدت کوتاهی منفجر شود.
4- هرگز ظروف غیر عایق حاوی مایعات برودتی را لمس نکنید. گوشت به مواد بسیار سرد می چسبد. حتی تماس با مواد غیرفلزی در دماهای پایین خطرناک است.
بیشتر بخوانید: نیتروژن مایع خوراکی در صنایع غذایی
5- حمل نیتروژن مایع را به آرامی مدیریت کنید تا جوشش و پاشیدن آن به حداقل برسد. از انبر برای بیرون کشیدن اجسام غوطه ور در مایع برودتی استفاده کنید . جوشش و پاشش همیشه هنگام شارژ یا پر کردن ظرف گرم با مایع برودتی یا هنگام قرار دادن اجسام در این مایعات اتفاق می افتد.
6- هنگام انتقال و جابجایی مایعات برودتی برای به حداقل رساندن صدمات ناشی از پاشش، از شیلد محافظ صورت و پیشبند چرمی استفده کنید .
7-هنگام کار با نیتروژن مایع باید از دستکش های گشاد عایق حرارتی یا چرمی، پیراهن های آستین بلند و شلوارهای بدون سرآستین استفاده کرد. هنگام کار با ظروف کفش ایمنی نیز توصیه می شود.
نکته ویژه در مورد دستکش های ایمنی: دستکش ها باید گشاد باشند تا در صورت ریختن مایع برودتی روی آن ها به سرعت خارج شوند.
بدون دیدگاه