مهم ترین چیز در تولید اکسیژن مایع گاز اکسیژن (oxygen Gas) است که یکی از عناصر شیمیایی در جدول شیمیایی است که نشان شیمیایی آن ( O ) و عدد اتمی آن 8 است. این گاز از نظر جرمی، پس از هیدروژن و هلیوم، سومین عنصر فراوان کیهان است .
گاز اکسیژن یکی از عناصر فراوان روی کره زمین است نه تنها یک پنجم جو زمین را تشکیل می دهد بلکه به طور گسترده در ترکیبات پوسته زمین مانند آب (89 %) و اکسید معدنی ترکیب شده است. اغلب جرم تشکیل دهنده موجودات زنده ، از اکسیژن است ، چرا که بدن جانوران به طور عمده از آب تشکیل شده است و اکسیژن عنصر اصلی سازنده آب است.
اکسیژن 21 % جو زمین را تشکیل می دهد. اگرچه این عنصر حیاتی با خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد خود در برآورده کردن نیازهای بشری از صنعت پزشکی گرفته تا پتروشیمی و ذوب فلزات و صدها صنایع مختلف دیگر و حتی در تنفس انسان ها و حیوانات و گیاهان و سوخت و احتراق ، یک منبع پایان ناپذیر است .
اکسیژن موجود در اتمسفر زمین به طور پیوسته توسط فرایند فتوسنتز تامین می شود ، فرایندی که طی آن نور خورشید موجب تبدیل آب و کربن دی اکسید به اکسیژن می شود. اکسیژن را می شود به روش های مختلفی تولید کرد، از جمله از طریق الکترولیز (برقکافت) آب ،که موجب تولید هیدروژن و اکسیژن می گردد.
در صنایع گازی پرستلی اکسیژن مایع با روش ASU (Air Separation Unit) که قابل اطمینان ترین روش از نظر کمیت و کیفیت محصول می باشد تولید می شود و اکسیژن مایع با خلوص 99/8 % برای مشتریان گرامی ارسال می گردد.
تولید نیتروژن مایع در صنایع گازی پرستلی
اکسیژن مایع چیست؟
اکسیژن مایع (Liquid Oxygen) همان گاز اکسیژن است که به طور طبیعی از هوای اتمسفر گرفته شده است.
در صنایع گازی پرستلی توسط دستگاه های مولد اکسیژن با روش تقطیر جز به جز (Fractional Distillation) در سرمای فوق سرد (183-) درجه سانتیگراد به مایع تبدیل شده است.
اکسیژن مایع به رنگ آبی روشن و فوق العاده سرد است. اگرچه به تنهایی غیر قابل اشتعال است ولی یک اکسید کننده قوی می باشد. اکسیژن تقریباً با تمامی مواد آلی و فلزات واکنش نشان می دهد ، موادی که در هوای معمولی می سوزند با حضور اکسیژن خالص با شدت بیشتری می سوزند.
یکی دیگر از خصوصیات اکسیژن پارا مغناطیسی بودن آن است و می شود آن را بین دو قطب قوی آهنربایی نعل اسبی معلق نگه داشت به دلیل ماهیت برودتی و کرایوژنیکی در تماس با مواد آنها را بسیار شکننده می کند .تجهیزات مورد استفاده در خدمات اکسیژن باید الزامات تمیزکردن سختگیرانه ای داشته باشد و ضمناً مواد به کار رفته در آنها بایستی قابلیت دمای اشتعال بالایی داشته باشد و در مقابل اکسیژن غیر واکنشی باشد.
روش تولید اکسیژن مایع
فرایند تولید اکسیژن مایع پیچیده ولی بسیار علمی و جالب است چون در این صنعت بسیاری از علوم را شامل می شود ، از جمله مکانیک، فیزیک، شیمی و سیالات.
در صنایع گازی پرستلی اکسیژن مایع(LOX) به روش ASU با خلوص 99/9% (گرید 3) تولید می شود.
فرایند تولید به روش ASU با یک کمپرسور هوای (bar) 200 شروع می شود که هوای تولیدی توسط درایر حاوی زئولیت خشک و تسویه می شود .هر گونه آلودگی اعم از بخار آب، دی اکسید کربن و هیدروکربن های موجود در هوا پاکسازی می شوند .
سپس هوا با عبور از مبدل های حرارتی مختلف شیر های انبساطی (Expansion Valve) و توربو اکسپندر ها (Turbo Expander) به سرمای مورد نظر می رسد و تحت فشار و دمای بحرانی (Critical Point) ازحالت گاز به مایع تبدیل می شود .
هوای مایع وارد ستون تقطیر فشار بالا (High Pressure Column) می شود، تا بخش زیادی از نیتروژن از آن جدا شود و به 33 % اکسیژن برسد.
هوای مایع غنی از اکسیژن از طریق یک شیر انبساطی به ستون تقطیر فشار پایین (L.P.C)انتقال داده می شود تا در آنجا عمل تقطیر جزء به جزء انجام گیرد و اکسیژن خالص تولید شود.
در پایان اکسیژن مایع با خلوص 99/9 % (گرید 3 ) در مخازن شارژ می شود و به سفارش مشتری در تانک های پرتابل یا سمی تریلر پمپ دار از روی سکوی کارخانه صنایع گازی پرستلی بارگیری و به سایت مشتری حمل می شود.
کاربردهای اکسیژن مایع چیست؟
کاربردهای اکسیژن مایع بسیار متنوع و گسترده است . کاربرد هایی در پزشکی ،فولادسازی و سایر فرآیندهای پالایش و ساخت فلزات، کارخانجات مواد شیمیایی، داروسازی، فرآوری نفت، کاغذسازی و تولید شیشه و سرامیک مورد استفاده قرار میگیرد. این گاز همچنین برای حفاظت از محیط زیست و در تصفیه خانهها و تأسیسات پساب شهری و صنعتی کاربرد دارد
کاربرد اکسیژن مایع درحوزه پزشکی و تنفس
اکسیژن مایع بیمارستانی که قبل از مصرف به گاز تبدیل می شود، در حوزه پزشکی عمدتاً برای اکسیژن تراپی (اکسیژن درمانی) میباشد. . این رایج ترین و حیاتی ترین کاربرداکسیژن است که حیات موجودات زنده را تضمین می کند. از این شیوه برای درمان بیماریهایی که در آن بدن قادر به جذب اکسیژن کافی نیست، نظیر ذات الریه، آمفیزم و نارسایی قلبی، استفاده میشود. همچنین، افرادی که در اثر گاز مونواکسیدکربن دچار مسمومیّت میشوند را میتوان با این گاز درمان کرد.
کاربرد اکسیژن مایع در صنعت فولاد
صنعت فولاد مهمترین بخشی است که در آن اکسیژن مایع برای مراحل مختلف تولید فولاد ضروری است. دمای کوره ها را می توان با تامین اکسیژن مایع که در لوله ها و پایپینگ بصورت گاز جریان دارد افزایش داد و در نتیجه احتراق سوخت تسریع می شود. بنابراین در این کورهها که در فولادسازی استفاده میشود، به مقدار کمتری کک به عنوان سوخت نیاز است. اکسیژن همچنین با کربن باقی مانده ترکیب می شود و در نتیجه دی اکسید کربن تشکیل می شود که در اتمسفر آزاد می شود
کاربرد اکسیژن مایع در صنایع شیمیایی
صنایع شیمیایی برای اکسید کردن مواد شیمیایی مختلف به اکسیژن مایع خالص نیاز دارند. پراکسید هیدروژن، اتیلن دی کلرید، اسید نیتریک، وینیل کلرید و چندین هیدروکربن در کارخانه های شیمیایی اکسید می شوند. زغال سنگ تا حدی اکسید می شود تا سوخت جدیدی تشکیل دهد که بسیار ارزان تر و سازگارتر با محیط زیست است. کاتالیزورهای واکنشهای شیمیایی مختلف را میتوان از طریق اکسیداسیون بازیابی کرد و آن واحدها را دوباره برای استفاده آماده کرد
کاربرد اکسیژن مایع درتصفیه فاضلاب
از اکسیژن مایع ذخیره شده در مخازن کرایوتینر که در پایپینگ به گاز تبدیل می شود، برای تصفیه آب محبوس شده در فاضلاب نیز استفاده می شود. اکسیژن مایع گاز شده ، بهمراه آب پمپ می شود تا تولید باکتری های طبیعی را افزایش دهد که باعث تجزیه مواد زائد می شود. در این حالت، به جای هوا از اکسیژن در تصفیه فاضلاب استفاده میشود، که این موضوع میتواند افزایش ظرفیت تصفیهخانهها را در پی داشته باشد. تزریق این گاز به فاضلاب باعث کاهش تشکیل هیدروژن سولفید شده، که به نوبه خود کاهش خوردگی و بو را در پی دارد.
کاربرد اکسیژن مایع در ذوب سنگ آهن به فولاد
تخمین زده می شود که حدود 55 درصد از اکسیژن مایع تولیدی تجاری در حذف ناخالصی های گوگرد و کربن اضافی به عنوان دی اکسید گوگرد و دی اکسید کربن استفاده می شود. تولید فولاد به اکسیژن، برای کاهش اکسیدهای آهن، به اکسیژن خالص متکی است.
کاربرد اکسیژن مایع در برش و جوشکاری
از اکسیژن خالص در مشعل برای برش و جوش استفاده می شود. اکسیژن با استیلن یا هیدروژن واکنش نشان می دهد و به این گازها اجازه می دهد تا بیش از3000 تا 5000 درجه گرم شود. این مشعل ها می توانند بیشتر فلزات را بریده و آنها را به هم جوش دهند. در این صنعت اصولا از یک مخزن اکسیژن مایع با تبخیر کننده مربوطه استفاده می شود و گاز اکسیژن ایجاد شده در سراسر گارگاه از طریق لوله کشی ساری و جاریست و مورد استفاده کاربران قرار می گیرد.
کاربرد اکسیژن مایع در صنعت کاغذ
صنعت کاغذ یکی دیگر از بخش های قابل توجه است که در آن از اکسیژن مایع استفاده می شود. خمیر کاغذ با عمل اکسیژن سفید می شود تا لیگنین چوب را از بین ببرد. قبلاً از کلر برای سفید کردن خمیر کاغذ استفاده می شد. اما با افزایش آلودگی آب مجبور به جایگزینی کلر با اکسیژن شدند که سازگار با محیط زیست است. استفاده از اکسیژن و سود سوزآور نیز بسیار ارزانتر از استفاده از دی اکسید کلر و هیپوکلریت است.
کاربرد اکسیژن مایع در صنعت شیشه و سرامیک
در کوره هایی که محصولات شیشه و سرامیک تولید می شود، از اکسیژن مایع خالص به عنوان سوخت استفاده می کنندتا هزینه مصرف سوخت را کاهش دهند. علاوه بر این، با افزایش اکسیژن، دمای احتراق، کورهها بازده بیشتری پیدا میکنند.
اکسیژن مایع بدلیل خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر بفردی که دارد در بسیاری از صنایع کاربرد های اساسی دارد که ذکر همه آنها در این مقوله نمی گنجد. صنایع گازی پرستلی به عنوان یک تولید کننده معتبر اکسیژن مایع، با بهره گیری از دستگاه هایی با تکنولوژی پیشرفته و ناوگان بزرگ حمل محصولات کرایوجنیک، همواره آمادگی خود را جهت تولید و تحویل اکسیژن مایع با خلوص بالا (99.8 درصد ) به صنایع هدف در سراسر ایران اعلام نموده است.
جهت سفارش اکسیژن مایع با کارشناسان فروش پرستلی در تماس باشید.
نحوه سفارش اکسیژن مایع در صنایع گازی پرستلی
اکسیژن مایع در صنایع گازی پرستلی با پیاده سازی ایزو و استانداردهای لازم و با استفاده از دستگاه های پیشرفته، منابع انسانی مجرب و تحصیل کرده و کنترل کیفیت مستمر با خلوص 99/9 % ( گرید 3 ) تولید و در مخازن کرایوژنیک شارژ می شود.
لطفاً جهت سفارش اکسیژن مایع با خلوص بالا با مشاوران و کارشناسان فروش صنایع گازی پرستلی در تماس باشید.
صنایع گازی پرستلی تولیدکننده و توزیع کننده دو محصول استراتژیک اکسیژن مایع و نیتروژن مایع در سطح کشور
قیمت اکسیژن مایع
یکی از دغدغه های همیشگی مشتریان . مصرف کنندگان محترم میعانات کرایوژنیک بعد از کیفیت و تامین به موقع ، مقوله قیمت اکسیژن مایع می باشد . جهت تعیین قیمت این محصول و نحوه سفارش آن باید به عوامل تاثیرگذار ذیل توجه داشت :
1 – قیمت اعلام شده از سوی مراجع ذیصلاح از جمله اتحادیه های کشوری تولیدکنندگان و توزیع کنندگان گازهای صنعتی و طبی و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان : معمولا این مراجع در فصل بهار هر سال قیمت مصوب را با در نظرگرفتن هزینه های تولید و توزیع اعلام می کنند و اگر شرایط خاصی اتفاق نیافتد معمولا این قیمت تا پایان سال ثابت می ماند .
2 – عرضه و تقاضا : معمولا در شش ماه ابتدای هر سال با گرم شدن هوا و افزایش تقاضا جهت خرید نیتروژن مایع و اکسیژن مایع و کاهش تولید اکسیژن مایع و نیتروژن مایع ، قیمت این محصولات افزایش می یابد . قطعی برق در بخش صنعت که معمولا در بخش تابستان اتفاق می افتد و اعمال هزینه های پیک تابستان جهت برق مصرفی واحدهای صنعتی از عوامل تاثیرگزار دیگر بر افزایش قیمت هستند . با عبور از موج گرما وسرد شدن هوا در شش ماهه دوم سال معمولا قیمت اکسیژن مایع و قیمت نیتروژن مایع به ثبات می رسد .
3 – هزینه های تولید و توزیع : قیمت تمام شده اکسیژن و نیتروژن مایع معمولا شامل دو بخش می شود . بخش اول هزینه تولید این محصول برای تولید کننده اکسیژن مایع و تولید کننده نیتروژن مایع می باشد . بخش دوم هزینه حمل این محصول از سکوی فروش تا محل مشتری است . هر چقدر مسیر کوتاه تر و محموله ارسالی بزرگتر باشد هزینه بخش دوم کاهش یافته و طبیعتا هزینه تمام شده خرید اکسیژن مایع و خرید نیتروژن مایع کمتر می باشد
4 – کیفیت و گرید محصول : در صورت خرید اکسیژن مایع و خرید نیتروژن مایع هرچقدر که محصول کیفیت بالاتری داشته و میزان ناخالصی های کمتری داشته باشد ، قیمت بالاتری دارد .
5 – سایر عوامل تاثیرگذار : مسائل دیگری از جمله ماهیت شرکت تامین کننده ( تولید کننده بودن یا توزیع کننده بودن ) ، محل سکوی فروشنده ، بازار کشورهای همسایه و هزینه فرصت ، قیمت ارز ، حجم محموله همگی بر روی قیمت اکسیژن مایع و نیز قیمت نیتروژن مایع تاثیرگزار می باشد .
اطلاعات ایمنی اکسیژن مایع Liquid Oxygen MSDS
(Material Safety Data Sheet)
بدون دیدگاه